De band met mijn kind na scheiding

Inspiratie voor vaders > De band met mijn kind na scheiding

In het kort:

  • Een scheiding is zoeken naar een nieuw evenwicht
  • Hoe is de band met je kinderen veranderd na scheiding?

Home-Start 6.JPG

Foto Home-Start Vlaanderen

Een scheidingsproces: uit balans

Tijdens een scheidingsproces moet je het ouderschap opnieuw organiseren. Op hetzelfde moment ga je door een rollercoaster van emoties. Gevoelens van pijn, verdriet, boosheid, angst of verwarring wisselen af met gevoelens van opluchting, blijdschap of hoop. In deze woelige periode ben je niet altijd de ouder die je wil zijn. 

Verblijfsregeling

Na een scheiding komt de vraag welke verblijfsregeling het beste is voor de kinderen en voor jullie situatie. Dat kan een 5-5 regeling zijn, maar ook een 7-3 of 6-4 regeling. Onderzoek heeft aangetoond dat het niet het aantal dagen dat het kind bij de ene of de andere ouder doorbrengt doorslaggevend is in het welbevinden van een kind. Wel hoe beide ouders erin slagen om een gezinsklimaat voor de kinderen te installeren waarin structuur en warmte aanwezig is.

Veel gescheiden ouders missen hun kinderen wanneer ze bij de andere ouder verblijven. Lees hier het verhaal van een papa.


De band met mijn kinderen is veranderd

Je kan het gevoel hebben dat de band met je kinderen sinds de scheiding is veranderd. Ook voor je kinderen is er veel veranderd. Voor kinderen is een scheiding een beslissing waar ze zelf geen invloed op hebben, maar die wél veel veranderingen met zich meebrengt. Ze hebben tijd nodig om zich aan te passen. Soms gedragen ze zich anders. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar om tot een nieuw evenwicht in het gezin te komen. Dat geldt ook voor de volwassenen.

Voor de meeste kinderen gaan verhuisbewegingen gepaard met ‘wisselstress’. Het betekent een ouder achterlaten die je graag ziet, en naar een andere ouder gaan die je ook graag ziet. Ze moeten afscheid nemen en opnieuw verbinden. Er zijn ook andere regels in elk huis. Dit vraagt telkens energie om zich aan te passen. Je kan het vergelijken met een mobiel dat telkens verandert wanneer één persoon vertrekt.

6R2Fh6yowBD_80_DX642_DY642_CX672_CY612.png

Hier vind je een podcast van VRT max waar kinderen vertellen over de scheiding van hun ouders.

Als de communicatie met je ex-partner goed verloopt na scheiding, heeft dit een positieve invloed op de band met je kinderen. Lees hier meer als het contact met je ex-partner niet goed loopt.

Ga hiermee aan de slag

Oefening: een tijdslijn maken

Je kan via deze oefening in kaart brengen hoe de band met jouw kind veranderd is na scheiding.

Maak een tijdslijn met de belangrijkste gebeurtenissen voor, tijdens en na de scheiding, bijv. de beslissing om te scheiden, het vertellen aan de kinderen, de beslissing over een verblijfsregeling, het veranderen van woning... Noteer voor elke gebeurtenis: 1) Wat liep bij deze gebeurtenis goed tussen jou en jouw kind? 2) Wat liep moeilijk?

Waarmee heeft dit volgens jou te maken? 

  • Bijv. nam jij de beslissing om te scheiden (dan ben jij eerste beslisser) of was het je ex-partner die de beslissing nam (dan ben jij tweede beslisser)? Sommige kinderen zien de eerste beslisser als de oorzaak dat het gezin is uiteengevallen.
  • Bijv. op welke manier hebben jullie verteld dat jullie zouden gaan scheiden? Wie nam het woord? Hoe reageerden de kinderen? Hebben jullie achteraf kunnen praten over vragen en zorgen?
  • Bijv. is de scheiding geregeld via de rechtbank, een bemiddelaar…? Op welke manier is de mening van de kinderen hierin meegenomen?
  • Bijv. ben jij of je ex-partner in de woning blijven wonen? Welke veranderingen zijn er voor de kinderen op het vlak van school, hobby’s, vrienden…?

Via deze tijdslijn-oefening krijg je een beter zicht hoe de band met je kind is geëvolueerd.
Op deze website vind je andere tools die helpen je band met je kind op te bouwen:

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Claire Wiewauters, medeauteur van het boek 'Een week mama, een week papa. Wat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben'

We gebruikten ook het materiaal uit het e-learning-pakket voor professionals bij scheiding van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen.

Lees, luister of bekijk ook:

Anders dan mijn eigen ouders?

Bekijken - Video

Let's talk parenting taboos

Bekijken - Video

Praten met je tiener

Doen - Tool