Praten met elkaar

Inspiratie voor partners > Praten met elkaar

In het kort:

  • Praten met je partner
  • Nieuwsgierig blijven naar elkaar
  • Elkaar beter leren kennen

Praten met elkaar

Wanneer je kinderen krijgt, verandert er vanalles. Ook hoe je met je partner praat. Praten jullie meer of minder met elkaar dan vroeger? Gaan de gesprekken vooral over praktische regelingen, over de kinderen of weet je ook wat er in je partner omgaat?

Door met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren onstaat er verbinding tussen jou en je partner. En ja, dat is belangrijk. In het begin van je partnerrelatie ben je nieuwsgierig naar elkaar en blijf je elkaar vragen stellen om elkaar beter te leren kennen. Wanneer je al jaren samen bent, denk je je partner volledig te kennen. Maar je kunt zeker nog nieuwe dingen ontdekken. Bovendien verandert je partner, en jij verandert. Door nieuwsgierig te blijven naar elkaar blijf je het vuur in je relatie aanwakkeren. 

Misschien vind je het moeilijker om naar elkaar te luisteren of heb je daar de energie niet meer voor na een drukke dag? Maak dat dan duidelijk op dat moment: "Het lukt me nu niet om naar je te luisteren, kunnen we op een ander moment praten?"

Luister- en leestips

Ga hiermee aan de slag

Met dit kaartspel ga je in gesprek met je partner. Het is een manier om elkaar beter te leren kennen.

  • Zoek een goed moment. Bijvoorbeeld wanneer de kinderen slapen, uit huis zijn voor hun hobby… 
  • Zoek een goede plaats. In de zetel of aan tafel kan, maar het kan even goed wanneer je samen klusjes doet, gaat wandelen, onderweg bent in de auto…
  • Klik om de beurt een kaart aan, en stel de vraag aan je partner. Blijf nieuwsgierig naar elkaars verhaal. Gebruik bijvoorbeeld extra vragen zoals: "Vertel me meer", "Hoe is dat voor jou"...

Ga naar de tool

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Lees, luister of bekijk ook:

Anders dan mijn eigen ouders?

Bekijken - Video

Let's talk parenting taboos

Bekijken - Video

Praten met je tiener

Doen - Tool