Vaders versus moeders?

Inspiratie voor partners > Vaders versus moeders?

In het kort:

  • Andere verwachtingen voor jongens en meisjes
  • Vaders en moeders in de samenleving
  • Hoe zien jullie de vaderrol?

“Jongens huilen niet”

Al vanaf de leeftijd van 2,5 à 3 jaar weten kinderen wat het is om een jongen of meisje te zijn. Kleine kinderen krijgen wel eens te horen: “Flink zijn, jongens huilen niet”. Volgens stereotiepe denkbeelden moeten jongens stoer en zelfstandig zijn, en meisjes lief en zorgend. Jongens en meisjes worden als baby al anders behandeld door familie, verzorgers en leerkrachten. Wanneer die jongens en meisjes volwassen worden, kiezen vrouwen vaker voor zorgende of zachte beroepen zoals het onderwijs, verpleging of kinderverzorging. Mannen kiezen vaker voor technische beroepen of jobs waar er ‘geld mee te verdienen valt’. 
Meer weten? Bekijk deze video van Rosa vzw of lees dit artikel op goedgezind.be.

Mama zorgt voor de baby en papa voor het geld?

Veel vaders willen graag tijd spenderen met hun kinderen. In veel gezinnen nemen moeder én vader zorgtaken voor de kinderen op. Toch hebben vaders het in onze samenleving niet altijd gemakkelijk om die zorgtaken op te nemen. Tijdens de zwangerschap is de gynaecoloog vooral gericht tot de moeder. Na de bevalling hebben vaders recht op 20 dagen geboorteverlof, terwijl de moeder langer thuis blijft. Op openbare plaatsen bevinden de verzorgingstafels voor baby’s zich vaak in de vrouwentoiletten. Op school worden er ‘leesmoeders’ gevraagd. De werkgever aanvaardt het niet wanneer papa’s op tijd willen vertrekken om aan de schoolpoort te staan… 

Ga hiermee aan de slag

Elk gezin is anders. Vaders en moeders moeten niet allebei hetzelfde doen. Ze dragen beiden op unieke wijze bij aan de ontwikkeling van een kind.

Hoe zien jullie binnen het gezin de vaderrol? Wat vind je zelf belangrijk als ouder? Hoe wil je dat je kinderen jou zien? Hoe kijkt je partner hier naar? Hoe kijkt je omgeving (school, werk, familie...) naar vaders?

Ga naar de tool

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

MoveMen

Logo Movemen.png

Lees, luister of bekijk ook:

Anders dan mijn eigen ouders?

Bekijken - Video

Let's talk parenting taboos

Bekijken - Video

Praten met je tiener

Doen - Tool