Wat is jouw levenskompas?

Inspiratie voor vaders > Wat is jouw levenskompas?

In het kort:

  • Jouw eigen levensweg en die van jouw kind
  • Hoe kun je de relatie met jouw kind verdiepen?
  • Hoe ga je om met grote levensvragen?

Opvoedingsdoelen

Welke richting ga jij uit in de opvoeding? Soms ben je zo druk bezig dat je hier niet over nadenkt. Je lost wel dagelijkse problemen op, maar staat niet stil bij de zaken die jij belangrijk vindt in het leven. Wie ben je? Wat wil jij in de wereld? Wat zijn jouw idealen?

Het leven verandert

Tijdens het leven blijf je niet dezelfde: je verlangens en noden veranderen. Kinderen veranderen ook voortdurend. Als ze kleiner zijn, nemen ze veel over van wat jij belangrijk vindt. Later in de puberteit zetten ze zich vaker tegen je af. Er komt een tijd van loslaten en hen zelf hun bodem laten vinden.

Wanneer je in het gezin wordt geconfronteerd met ziekte of verlies van een geliefde, krijgen jullie te maken met levensvragen. Het gaat over thema's zoals 'leven en dood', 'geluk', 'verdriet', 'afscheid', 'ziekte' of 'toekomst'.

Ga hiermee aan de slag

Een verhaal

Je kunt samen je kind (vanaf 4 jaar) dit filmpje bekijken over verdriet en rouw. Het kan een manier zijn om een gesprek te starten: wat betekent afscheid nemen? Hoe doe je dat?

Het zorgendoosje

Maakt je kind zich zorgen? Heeft je kind te maken met verlies of verdriet? Heeft je kind angsten? Soms kunnen kinderen hierdoor moeilijk in slaap vallen. In zo’n situaties kan een zorgendoosje helpen (vanaf 4 jaar). Zoek een doosje en versier het. Stop er nadien lege papiertjes in. Dit zijn de zorgenpapiertjes. Het doosje kan bv. naast het bed van je kind staan.

Elke keer als je kind een vervelende gedachte heeft of zich zorgen maakt, mag hij/zij het opschrijven of tekenen op een briefje en steekt deze terug in het doosje. Spreek vooraf met je kind af wanneer jullie samen de briefjes zullen lezen.
Een wandeling in de natuur is rustgevende activiteit om met je kind de zorgenbriefjes op een rustige plek te bespreken. Zorg er als ouder voor om genoeg tijd te nemen om te luisteren naar je kind en deze niet te minimaliseren. Geeft het gevoel dat je er bent en je kind niet alleen is.  
Daarna kan je samen met je kind op zoek gaan naar wat inspiratie, rust, hoop…  kan geven. Het kan zijn dat levensbeschouwing een houvast voor jullie kan zijn om beter om te gaan met de moeilijkheden van het leven.

In gesprek met je tiener

Wil je samen nadenken over waar je naartoe wilt met het leven? Dan kun je hier het levenswiel vinden, printen en samen invullen.

Je kunt in gesprek gaan met deze vragen:

  • Wie of wat geeft jou op dit moment in je leven een gevoel van zinvolheid?
  • Mis je iets in je leven waarvan je hoopt dat het er later wel is?
  • Wat geeft jou energie?
  • Wat maakt je gelukkig?
  • Hebben jullie gelijkaardige waarden? Denk aan eerlijkheid, openheid, betrokkenheid, zorgzaamheid…
  • Ben je verbonden met een religie of levensbeschouwing? Hoe inspireert jou dat voor hoe je in het leven staat? 
  • Wat betekent 'zorgzaam omgaan met elkaar' voor jullie?
  • Bij ziekte: wie of wat helpt jullie om de veranderingen die deze ziekte brengt te begrijpen en er mee om te gaan?
  • Bij verlies van een geliefde: maken jullie tijd om te luisteren naar elkaar wat het verlies betekent? Vind je een manier van afscheid nemen die jullie troost brengt? Hoe behoud je het aandenken aan je geliefde?

Lees, luister of bekijk ook:

Anders dan mijn eigen ouders?

Bekijken - Video

Let's talk parenting taboos

Bekijken - Video

Praten met je tiener

Doen - Tool