Let's talk parenting taboos
Inspiratie voor vaders > Let's talk parenting taboos
In het kort:
- Ideaalbeeld over ouderschap
- Taboes over gelukkige gezinnen
- Geluk is geen rechte lijn
In deze Ted Talk praten Rufus Griscom en Alisa Volkman over het ideaalbeeld over ouderschap, de verschillende beleving van ouderschap tussen partners en taboes over gelukkige gezinnen.
- Welke beelden krijg jij over opvoeding en ouderschap via de (sociale) media, reclame, of via grootouders, familie en vrienden?
- Gaan deze beelden allemaal dezelfde richting uit of zijn er veel verschillen in de verhalen die je hoort en ziet? Geven die beelden jou vooral het idee dat je perfecte ouders moet zijn, met perfecte kinderen en het perfecte huishouden? Als je die 'meetlat' niet haalt, kan dat tot een gevoel van falen en frustratie leiden.
- Niet kunnen voldoen aan hoge verwachtingen kan leiden tot een daling in het gevoel van geluk.
- Voor veel ouders is het (jong) ouderschap een periode van afwisseling intens gelukkige momenten en heel heftige momenten. Het geluk is geen rechte lijn, maar komt in veel pieken en dalen.
Ga hiermee aan de slag
Focus op positieve momenten
Geluk komt vaak in pieken en dalen. Je kan je gevoel van geluk vergroten door te focussen op positieve momenten en dankbaar te zijn voor wat je hebt en wat je kan. Deze vragen kunnen hierbij helpen:
- Wanneer heb je genoten van de kleine dingen?
- Wanneer voelde je liefde?
- Waar ben je dankbaar voor?
- Wanneer heb je genoten van ontmoeting met anderen?
- Wanneer was je trots?
- Wanneer heb je zorg gedragen voor iemand anders?
Op de website geluksdriehoek.be/oefeningen vind je heel wat tools om aan de slag te gaan met geluk en verbondenheid, of beluister de podcast van de Gezinsbond over geluk en veerkracht met Anne van Gezond Leven.
Je kan ook een ‘sprankelbord’ maken. Elk gezinslid zoekt een of meerdere foto’s van een fijn moment. Je maakt hiervan een collage en hangt deze op in je huis.
Deze oefening komt uit het boek “Rust. 25 manieren om de drukte in je gezin te verlichten” van Nele De Ganseman.
Samen opvoeden
Opvoeden doe je vaak niet alleen, maar samen met je partner of met andere opvoedingsfiguren. Iedereen heeft een rugzak met levenservaringen, waardoor je ook anders reageert in de opvoeding. In dit artikel lees je hier meer over.