Praten met je tiener

Inspiratie voor vaders > Praten met je tiener

In het kort:

  • Gesprek met je tiener
  • Elkaar beter leren kennen
  • Goed leren luisteren

Een tiener in huis

'Jij zaagt altijd', 'Ik mag hier NOOOOOIT iets!' en 'Iedereen van mijn klas mag wél'. Deur dicht, gestamp op de trap, drie uur beeld zonder klank. Herkenbaar als je tieners in huis hebt?

Op goedgezind.be lees je tips om het gesprek te voeren met je tiener. Want hoewel tieners hun vrienden heel erg belangrijk vinden, ben jij als ouder een steunpilaar. Het is belangrijk dat jij als ouder er blijft staan. Jij moet vaak de eerste stap zetten om in verbinding te blijven. Dat is niet altijd gemakkelijk. Hoe begin je aan zo'n gesprek? Zorg in de eerste plaats dat je zelf rustig bent. Sta open voor het verhaal van je tiener. Luister. Uiteraard mag je ook je eigen zorgen aankaarten.

Ga hiermee aan de slag

In verbinding blijven met je tiener betekent dat je aandacht hebt voor de leefwereld van je tiener. Hoe kunnen jullie het vertrouwen en jullie band stimuleren? Met deze tool ga je op een speelse manier in gesprek met je tiener. Het is een leuke manier om elkaar nog beter te leren kennen. Je leert luisteren en goede vragen bedenken. Dat kan jullie helpen in situaties waar het eens moeilijker gaat.

Enkele tips:

  • Zoek een goed moment zodat de aandacht naar het spel gaat. Bijvoorbeeld tijdens een treinrit?
  • Ben je het niet eens met wat je kind zegt? Dat is niet erg. Het is niet de bedoeling om een discussie te stimuleren. Jij en je kind kunnen elk vanuit je eigen wereld en je eigen gevoel spreken.
  • Begrijp je niet helemaal wat je kind wil zeggen? Geef terug aan je kind wat jij hebt begrepen. Bijvoorbeeld: “Dus je vindt dat je niet eerlijk bent behandeld?” Je kind geeft dan aan of het klopt, of zich wil verduidelijken. Zo kom je tot de kern van wat je kind wil zeggen.
  • Probeer geen antwoorden te forceren of bij te sturen. De bedoeling is om elkaar beter te leren kennen en een leuke tijd te beleven.

Wil je meer inzicht krijgen in hoe jullie naar elkaar luisteren? Ga dan ook aan de slag met onze luisterhindernissen

Ga naar de tool

Lees, luister of bekijk ook:

Anders dan mijn eigen ouders?

Bekijken - Video

Let's talk parenting taboos

Bekijken - Video

Praten met elkaar

Doen - Tool